
Zone Sint-Catharina Hoegaarden
Misintenties kunnen aangevraagd worden via het onderstaand formulier. Het is ook mogelijk om contact op te nemen via de telefoonnummers op de contact pagina.
Eucharistie vieringen
- Hoegaarden: zondag 10.30 u
- Hoksem: zondag 9.15 u
- Meldert: zaterdag 19.00 u.
- Outgaarden geen vieringen (tot nader order)
In de eucharistie vieren de gelovigen dat God bij hen is, door samen te komen rond Jezus Christus, samen te bidden, naar verhalen uit de bijbel te luisteren en door het ‘brood van leven’ te delen.
De gemeenschap met Jezus Christus wordt juist duidelijk in de communie, door het breken en delen van het brood.
Misintenties kunnen alsvolgt aangevraagd worden:
- bijgaand ingevuld formulier verzenden
- 15 eur/intentie over te schrijven op rekening BE50 7390 1215 5818 van de ‘kerk stichting Hoegaarden’
Mededeling: aantal misintenties – datum misintentie – Naam van aanvrager - Gelieve de intentie 3 weken vooraf aan te vragen zodat er nog tijd is voor de publicatie in het parochieblad.

Aanvraag misintentie:
Doopsel, eerste communie, vormsel en huwelijk kunnen aangevraagd worden. Het is ook mogelijk om contact op te nemen via de telefoonnummers op de contact pagina.
Doopsel
Door je kindje te laten dopen druk je als ouders uit dat je het belangrijk vindt dat het opgroeit in een gelovig midden. Door te kiezen voor het doopsel, laat je je kind thuis komen in een gemeenschap van gelovige mensen.
Het is belangrijk dat de geloofsopvoeding ingebed zit in de opvoeding in het gezin.
Daarom nodigen we een aantal weken voor de doopviering de ouders, meter en peter uit voor een voorbereidende vormingsavond. Daar hebben we het over het sacrament van het doopsel, de betekenis en gevolgen voor de opvoeding in het gezin en uiteraard over de viering zelf.
Eenmaal per jaar, rond Lichtmis is er een terugkomviering. We vieren dit met een kinderzegening van de gedoopten en ook met aandacht voor oudere kinderen. De schelpjes van het doopsel worden dan ook meegegeven. De gemeenschappen van alle kinderen zijn welkom, maar in het bijzonder de gedoopten van het afgelopen jaar, waarvan de ouders hiervoor een uitnodiging krijgen.

Formulier Doopaanvraag:
Eerste communie
De eerste communie is de eerste keer dat een kind de communie ontvangt en voor het eerst samen met zijn ouders volledig kan deelnemen aan de eucharistie. Hiermee zet het een volgend stapje na het doopsel.
De voorbereiding op de eerste communie is een samenspel tussen ouders, school en parochie.
De voorwaarden voor het deelnemen aan de voorbereiding op de eerste communie zijn:
- dat het moet gedoopt zijn
- dat je kind in het tweede leerjaar moet zitten ofwel 7 jaar zijn

Formulier voor aanvraag van eerste communie op donderdag 29 mei 2025 (OLH-Hemelvaart) om 10u30 in de Sint-Gorgonius kerk te Hoegaarden:
Voor kinderen geboren in 2017 van de parochies Hoegaarden, Hoksem, Meldert en Outgaarden.

Vormsel
Een grote opdracht die een heuse voorbereiding vraagt! Als voorbereiding op het sacrement volgen de jongeren een aantal maanden vormselcathechese. Het vormsel is geen verplichting maar een vrije keuze die ouders en kind samen maken.
Alhoewel gewoonlijk jongeren uit het zesde leerjaar het vormsel ontvangen, is het eigenlijk niet leeftijdsgebonden. Ook als volwassene kan je het vormsel ontvangen.
Inschrijven op de vormselcathechese bij voorkeur voor 30 juni.
Tijdens de voorbereiding maken de kandidaat vormelingn kennis met de gelovige gemeenschap en ze worden bijgestaan door hun ouders, de cathehisten en de priester.
Het sacrament van het vormsel is een belangrijk gebeuren in het leven van jongeren. Hiermee hernieuwen de vormelingen de doopbeloften en wordt van hen verwacht effectief toe te treden tot de groep van levende getuigen van Jezus.
Formulier voor aanvraag van vormsel op zondag 8 juni 2025 (Pinksteren) om 10u30 in de Sint-Gorgonius kerk te Hoegaarden:
Voor kinderen geboren in 2013 van de parochies Hoegaarden, Hoksem, Meldert en Outgaarden.
Huwelijk
Een kerkelijk huwelijk is steeds een bewuste keuze. Er komt heel wat bij kijken maar je voorbereiden op je huwelijk geeft ook zuurstof aan je relatie, stilstaan bij het levenslang engagement, …
Een lange weg, waarbij we onze eigen rugzak dragen op de weg naar de top en samen genieten van het uitzicht, weer verder gaan en een weg zoeken, mekaars lasten dragen, open staan voor verassingen…
Als kerkgemeenschap willen wij verloofden de kans geven hierbij stil te staan. Daarom organiseren we een ontmoeting waarbij we verschillende thema’s uitdiepen. Samen zoeken we hoe de viering de huwelijksdag, maar ook het verdere leven als man en vrouw, rijker en dieper maakt. Communicatie staat centraal en zijn zeer gemoedelijkheid eenmaal het ijs gebroken is. Ook praktische formaliteiten komen aan bod zoals de inhoud van jullie viering.

Aanvragen voor missen bij uitvaarten krijgen we via begrafenisondernemers. Het is ook mogelijk contact op te nemen via de telefoonnummers op de contact pagina.
Overlijden
Iemand die u lief hebt is gestorven.
In uw verdriet gaat u met uw familie op zoek naar praktische hulp bij een begrafenisondernemer. Maar ongetwijfeld ook naar woorden en gebaren die zin geven aan het leed dat u overkomen is. Dat is precies wat de kerkgemeenschap bereid is voor u te doen: de leegte en de leemte vullen met geloof in een leven dat verder reikt dan de dood van wie u lief is. In overleg bieden we jullie een serene afscheidsviering aan.
Zo gaan wij te werk:
- Bij een overlijden in uw familie, neemt u contact op met de uitvaartverzorger van uw keuze. Zij bekijken met u de mogelijkheden van datum en uur en contacteren de parochie om het tijdstip vast te leggen.
- Nadien komt de voorganger van de afscheidsviering bij u aan huis voor een rouwgesprek, om de overledene beter te leren kennen, om de tekst van de viering door te nemen of aan te passen, om uw eigen wensen te horen, om te vernemen of u het koor of organist wenst, om te horen of iemand van de familie tijdens de viering het woord wil nemen.
- De maand volgend op de uitvaart biedt de parochie een herdenkingsviering aan.
- Met Allerheiligen is er een gebedswake waar u het kruisje van uw overledenen familielid mee naar huis mag nemen.
Dat is wat wij u vrijblijvend aanbieden. Ook als u daar niet op in wenst te gaan, zult u op ons medeleven mogen blijven rekenen.
